Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 4 april 2010

Sydafrika och Genocide Watch

Frågar mig om jag bör haka på DN:s Anna Koblancks omnämnande av kontroversen i Sydafrika rörande en Facebook-postning med sången "döda boern, döda den vite mannen".

Den uppstod bara ett par veckor innan mordet på nationalistledaren Eugene Terreblanche. Kontroversen måste dock ses i ett vidare perspektiv. Nämligen morden på minst 2 500 vita bönder sedan apartheids avskaffande.

Hade morden ägt rum i Zimbabwe, hade det blivit stora rubriker och säkerligen massiva protester från omvärlden, på grund av den internationella avskyn för Robert Mugabe.

Den sydafrikanska ANC-regeringen (trots sin vägran att kritisera Mugabe) har dock en större good will, vilket den naturligtvis har Nelson Mandela att tacka för. På grund härav tycks svenska och andra västerländska massmedia tala tyst om det faktum att Sydafrika är ett av världens våldsammaste länder, bara överträffat av Brasilien.

I den nuvarande kontroversen är det ledaren för ANC:s ungdomsförbund som sjunger sången.

Men ett You Tube-klipp som funnits ett par år uppges visa även Nelson Mandela göra det. Eftersom han sjunger på ett främmande afrikanskt språk kan jag inte bedöma om det stämmer, men finner det lite misstänkt att denna sak inte klarlagts i västerländska massmedier.

Förutom de 300 000 mord som förövats sedan 1994, så har ordförande i den USA-baserade organisationen Genocide Watch kallat morden på de vita bönderna i Sydafrika för ett folkmord. Det krävs visst en gräns som måste överskridas innan man får kalla något ett folkmord och tydligen har morden på de vita bönderna gjort det.

Här ett You Tube-klipp från ett reportage om mordvågen mot vita bönder i Sydafrika.





http://www.youtube.com/watch?v=DtLmJSQBiwA

Här länk till klippet med Mandela.

http://www.youtube.com/watch?v=yC8qQE4Y2Js

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/rasistledare-mordad-i-sydafrika_4520725.svd

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1940608/rasistledare-mordad-i-sydafrika


Extra-läsning:

http://barelyablog.com/?p=23808

15 kommentarer:

  1. V Dare:

    "Den största demokratierna i Sydamerika, Afrika, Mellanöstern och Asien - Brasilien, Sydafrika, Turkiet, Indien - alla flyttar ut ur Amerikas maktsfär. De styrande partierna i alla fyra valdes demokratiskt. Men i alla fyra har demokratisk solidaritet fått ge vika för en äldre solidaritet - för tredje världens färgade folk mot den 'vita rika västvärlden'."

    SvaraRadera
  2. Äntligen är Terreblanche död...

    SvaraRadera
  3. Anonym,

    Så du är för dödsstraffet? Och mot meningsmotståndare?

    Vad tycker om de bestialiska morden (lemlästning etc) på vita farmare och deras familjer?

    SvaraRadera
  4. Hej Knute,

    välfunnet citat av den observante Buchanan.

    Ska läsa hans
    artikel
    om Iran. Jag är ju personligen orolig för att det ska få kärnvapen som kan riktas mot Europa (efter ett nytt minaretförbud?), men han kanske kan övertala mig att se saken ur ett annat perspektiv.

    Euronationalister är ju splittrad i synen på Israel och därmed Iran.

    Jag försöker förhålla mig 100-procentigt realpolitisk.

    SvaraRadera
  5. Inget om folkmordet mot den svarta befolkningen som bland annat Terre Blanche (nog det fjantigaste av tagna namn jag stött på) stod bakom då?

    SvaraRadera
  6. Folkmord är en juridisk beteckning. Ehuru apartheid var ett kriminellt system i internationell lag, så var det inte folkmord i lagens betydelse. Politikens syfte var inte att helt eller delvis förgöra en folkgrupp, vilket tarvas för att det skall röra sig om just folkmord/genocid.


    "It is not uncommon for persons who (quite rightly) condemn criminal conduct perpetrated by state action to (unjustifiably) attach a label to that action that would give it as bad a name as one could possibly conceive, even in instances in which the conduct or condition being condemned does not fit the essential elements of the label. The UN International Convention on the Suppression and Punishment of the Crime of Apartheid of 1973 contained in its circumscription of apartheid a passage that suggested that, as part of that policy, the South African government inflicted living conditions on one or more racial groups calculated to cause their physical destruction in whole or in part, which—if it were true—would amount to an act of genocide. In 1985 the UN established an ad hoc Working Group of Experts to investigate violations of human rights in South Africa. In its report, the working group proclaimed that apartheid was a special instance of genocide. However, such is not the case. Apartheid was not devised with special intent to destroy any racial group, in whole or in part, as required by the definition of genocide."

    Citatet härifrån

    SvaraRadera
  7. Beträffande släktnamnet Terre'blanche, så är franskt och kan översättas till "vit jord", vilket kan anses passande med tanke på ägarens politiska åsikter. ;)

    Mer uppgifter om den mördade här:

    Wikipedia

    SvaraRadera
  8. Nu väntar vi bara på att svenska hatande invandrare ska börja attackera svenskar på väg till mat affären. Nej vänta nu....

    SvaraRadera
  9. Det är intressant att se att DN som tidigare länkade till det här inlägget nu har tagit bort sina blogglänkar. Uppenbarligen passar det inte ägarna till den tidningen att man berättar om folkmord på vita.

    SvaraRadera
  10. Hej Anonym,

    blev förstås orolig, men till min lättnad fanns blogglänkarna kvar. I alla fall när jag kollade från min pc.

    SvaraRadera
  11. Om 300 000 personer har mördats i Sydafrika sedan 1994, och 2500 till 3000 av dessa har varit vita, så är de 9% av landets befolkning med vit hud minst underrepresenterade som mordoffer.

    Vad Genocide Watch baserar sitt uttalande att mord på just boer skulle vara folkmord på är svårt att veta eftersom länken i blogginlägget leder till en andrahandskälla. Boer är inte en etnicitet, så det är ett ganska flummigt uttalande, särskilt eftersom det var en enskild individ som gjorde det, inte GW som organisation.

    En snubbe som råkade ha ett politiskt parti blev mördad i ett bråk om pengar. Det är tråkigt men det händer, särskilt i mer eller mindre laglösa länder som Sydafrika.

    SvaraRadera
  12. Vita boers utgör ca 3 600 000 av Syd Afrikas 45 000 000 människor- 8% av befolkningen

    antal mord sedan apartheid föll: 300 000
    Antal mord av vita boers: 3000 (andra estimates säger ca 1200, men låt oss räkna på 3000)
    propotion av mord offer som är vita boers: 1 %

    Vita boers är totalt under-representerade som mord offer. Om dom var en specielt utsatt målgrupp borde det då inte vara fler boers som mördas änn genomsnittet?

    Nu tycker jag inte att det är okej att 3000 boers mördas, ej heller 297 000 andra folk heller för den delen.
    Lite långsökt bara att börja skriva folkmord när dom är så pass sällan mord offer (jämnfört med alla andra i sydafrika).

    Tänk till lite.

    SvaraRadera
  13. Tobias sa...

    Per:

    Från 1994 fram till feb.2009 hade hela 3035 vita farmare mördats. Det motsvarar 7,6 procent av befolkningen då Sydafrika har ca 40000 vita farmare. Denna siffra är alltså enbart vita farmare. Mordtalet för vita bland övriga befolkningen är alltså inte medräknat.

    http://www.digitaljournal.com/article/266680

    Hur du kan få denna siffra till att de är minst underrepresenterade är en gåta.

    Niclas Eriksson:

    Enligt en rapport från HRC (Human rights commision) till TRC (Truth and Reconcilation Commision) 1997 vilken samtliga politiska partier i Sydafrika står bakom så var antalet svarta som dog under apartheidsysemet från 1948 till 1989, 7000 st. Under övergångsperioden 1990 - 1994 var antalet svarta som dog 14000, 92% av dessa var dock våld svart mot svart.

    Jämfört med 1994-2000 (Nelson Mandelas period) då 174 220 svarta dog till följd av våld.

    Då undrar jag; Var är det vita folkmordet på svarta? Har du någon information som andra inte har?

    SvaraRadera
  14. Per: på vilket sätt är boer inte en etnicitet? Det är en folkgrupp med en egen kultur och ett språk, och boerna är i allra högsta grad urskiljbara i Sydafrika som en distinkt grupp bland den vita befolkningen. Din definition av etnicitet måste vara rätt märklig.

    SvaraRadera
  15. Statistiken talar sitt tydliga språk, det är väldigt farligt att vara vit i Sydafrika.

    Totalt sett har 1.5% av alla vita sydafrikaner mördats sedan 1994.

    Det ger oss ett totalt antal mord på ca 70000st på 16 år för ett årligt snitt på ca 4375.

    Sydafrika har ca 22000 mord per år.

    Demografin i Sydafrika ser ut som följande.

    Svarta: 79%
    Vita: 9.5&
    Färgade: 8.9%
    Asiater: 2.6%

    Vi får fram statistiken för morden på vita genom följande uträkning:

    Antalet mord på vita / totala antalet mord * 100

    4375/22000*100 = 19.88%


    Statistiken talar alltså sitt tydliga språk 9,5 av befolkningen (vita) är offer för 19.88% av morden.

    SvaraRadera

Kommentarer med innehåll som strider mot god netikett samt svensk- och EU-lag kommer inte att publiceras.

Likaledes ber jag om överseende med dröjsmål att publicera på grund av tidsbrist.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.